Vi äter massvis med kyckling. Flera dagar i veckan. Och jag har grymt dåligt samvete över att jag inte vet hur kycklingen har mått. Köper färsk eller fryst kyckling, alltid svensk, och hoppas att det är det bästa som finns i handeln. Men hur kan jag som konsument veta att det är en kyckling som mår bra? Kan jag vara nöjd med den informationen som står på förpackningen eller ska jag/ bör jag ifrågasätta det? Jag har i ett inlägg i höstas skrivit om det här med kycklingar och hur stora de ska eller inte ska vara. Mina funderingar är fortfarande desamma.
När jag läser runt om hur de svenska kycklingarna har det så är svaren många. På vissa håll pratas det om att det är en industri och en produktion medan det på andra håll pratas om ett mjukare förhållningssätt till kycklingarna. Vissa plockas på natten av maskiner som sorterar in de i rätt led, på andra stället plockas kycklingarna för hand av människor som sakta men säkert går fram och tar kycklingen till slakt. Huruvida kycklingen injiceras med vatten eller inte, det är svårt att få svar på. Mår kycklingen bättre om de har större plats eller mindre? Hur jag än vänder och vrider på det, läser fram och tillbaka så är svaren många och mina frågor blir bara fler för varje artikel jag läser.
Min första reaktion och det som känns mest självklart när jag tänker på detta är naturligtvis att köpa kyckling där kycklingarna har blivit behandlade som de levande varelser de är. Men naturligtvis med tanken att dem ska hamna på någons matbord, inte bli någons kelgris. Min stora fråga i detta är, går det att kombinera med våra krav som konsumenter att få tag i kyckling som inte är alldeles för dyr. Jag misstänker att svaret, som i så många andra liknande frågor, är att vill vi ha mat som har mått så som vi helst vill att de ska ha gjort, tja.. då får vi också betala det priset det kostar. Är vi villiga att göra det då? Mitt svar är enkelt. Kan jag på ett lätt sätt få tag i kyckling som jag vet har mått så bra som det går och dessutom bidragit till att vara en klimatsäker råvara, ja då kan jag tänka mig att äta lite mindre av den råvaran för att råd med den.
Efter lite efterforskningar här och där har jag hittat några intressanta artiklar/blogginlägg om kyckling.
I SDS kan man läsa om den stenhårda logistiken i kycklingbranschen
Datummärkning på färsk kyckling hos Spisat.se
Inne på Svensk fågel kan man läsa allt om konsumtion och produktion av kyckling i Sverige
Hej Sanna!
Några fler länkar för att komplettera dina:
http://livinggreen.se/blogg/matdebattoren/2012/01/26/kyckling-den-nya-slit-a-slang-maten/
http://www.slu.se/sv/fakulteter/vh/institutioner/institutionen-for-husdjurens-utfodring-och-vard/nyheter/2012/1/ny-kunskap-om-fodertillsatsers-verkningsmekanismer-i-slaktkyckling/
http://www.fallmanskott.se/djurslag/djurslag/fagel
http://nwt.se/karlstad/article1010938.ece
Hälsningar från Karin
TACK!! ska gå igenom och läsa de under kvällen 🙂
Verkligen ett ämne som bör uppmärksammas. Bor man på landet är det ju relativt lätt att få tag på bra kött (vore det vilt, kyckling, lamm eller gris) men i en stad är det svårare. Det finns bara en matvarukedja i England som jag köper kött av, just för att de bryr sig mer om kvalitet, inte sprutar en massa vatten i sina produkter och man kan läsa var de kommer ifrån, men att köpa av en slaktare/uppfödare så att man vet säkert hade helt klart varit det allra bästa.
Man brukar konstatera att om man är inte snäll mot djur, då är man inte snäll mot människor heller.
så rätt så rätt! Ikväll blir det kyckling från Ingelsta här i huset. Till det en ekologiskt tomatsås och ekologiska grönsaker från Mossagården 🙂