Ett av mina löften till mig själv för 2012 är att jag i möjligaste mån (helst alltid) ska se till att resten av familjen har tillgång till hembakat bröd. Det borde inte vara så svårt, kan man tycka. Min mamma gjorde det i alla år. Det fanns inte på kartan att det skulle köpas hem färdig bröd. Vilket visserligen gjorde att jag och min bror suktade efter kompisarnas limpor som var mjuka som sammet och smakade sött.
Idag vet jag ju bättre. De där limporna har nog förstört mer än vad de har gjort bra. (även om det fortfarande är gudomligt gott att doppa en limpmacka med ost i varm choklad!) Under årens lopp har dock mina barn fått ta del av de där limporna, frallorna och franskbrödet (ni vet det där klassiska som bara är luft). Men när jag helt slutade äta bröd och vi började prata om vad det vita mjölet egentligen gör med kroppen har även barnen blivit uppmärksamma på vad som är bra och dåligt. Inte för att de klagar de gånger de råkar hamna en limpa i påsen i affären men de klagar inte heller när jag sätter fram ett alldeles nytt hembakat lite grövre bröd.
Problemet jag haft de senaste månaderna är att jag antingen har gjort ett helt mörkt bröd (vilket jag föredrar) eller köpt ljusare (som barnen föredrar). Vad jag hade velat var att istället hitta fram till ett recept på ett bröd som barnen gillar men som även jag kan tänka mig att äta en bit av ibland. Det bröd jag har haft i tankarna är ett bröd som jag gjort tidigare och är det bröd som jag är uppvuxen på. Men min tanke har varit att dra det ett steg ytterligare genom att göra det på rågsurdeg och med mer nyttiga mjöler. Ursprungsreceptet är med jäst, vetemjöl och rågsikt och jag tycker det blir för ljust. Men nu äntligen verkar det som att jag har lyckats hitta fram till rätt mängd av allt. Vid två tillfällen har jag lyckats göra brödet och dessutom lyckats skriva ner mängderna! Plusset i det hela och förutsättningen, är att barnen älskar brödet!
Så för dig som vill ställa fram ett hembakat bröd, testa gärna detta och berätta vad du tyckte!
Sannas dinkelbröd
Dag 1 – kväll
- 100g rågsurdegsgrund
- 300g ljummet vatten
- 200g rågmjöl
Skållning
- 100g rågkorn (eller rågkross)
- 150g havrekorn
- Kokt vatten
Blanda rågsurdegsgrunden med vatten och rågmjöl. Täck med lock/folie och låt stå över natten. Koka upp vatten och häll sedan över kornen. Låt stå över natten.
Dag 2 – morgon
- 650g vatten
- 200g skrädmjöl (eller dinkelmjöl)
- 400g ljust dinkelmjöl
- 200g rågsikt
- 300g vetemjöl special
- 3 msk olja
- 2 msk havssalt
Häll ner gårdagens surdeg i en stor skål tillsammans med skållningen. Häll även ner allt vatten, mjöl och olja. Kör på låg effekt i 10 minuter. Häll ner saltet (och ev. mer mjöl om degen är mycket lös) och kör på låg effekt i ca 5 minuter.
Täck med bakduk och låt stå i ca 3-5 timmar. Degen ska bli dubbelt så stor. Det har tagit mig ca 4 timmar.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i tre delar. Knåda försiktigt, eller vik helt enkelt degen några gånger om vartannat. Sen kan du välja att göra tre limpor med eller utan form eller t ex en limpa och resten bullar. Täck med bakduk och jäs ca 1 timme eller till bröden är dubbelt så stora. Sätt ugnen på 275°C, passa på att sätta in en oöm plåt i nedre delen av ugnen. När bröden jäst färdigt, sänk temperaturen till 250°C. Ställ in bröden. Släng samtidigt in några isbitar på nedre plåten. Efter 5 minuter sänk temperaturen till 200°C. Låt bröden vara inne totalt ca 50 minuter. Lufta gärna ugnen lite då och då för att få en riktigt krispig yta. Jag har lärt mig att sätta i en termometer efter ca 20 minuter och sen tar jag ut bröden när de är uppe i ca 95°C.
Smaklig måltid!
Ah, ser riktigt gott ut! Ett tips om du vill få extra fin elasticitet i brödet är att du under den långa jästidens (3-5 tim) första timme viker degen ungefär som ett kuvert vid tre tillfällen med ca 20 min mellanrum. Se till att skarven hamnar nedåt. Det bygger in bra luft i degen och ger extra skjuts åt jäsningen (se däremot till att eventuella vikskarvar hamnar uppåt när du gräddar bröden). Prova ska du se! 🙂