Svampröra. Foto: Torbjörn LagerwallInför min Supperclub funderade jag länge på vilken maträtt jag skulle göra. Helt klart var att den skulle vara åt det vegetariska hållet eftersom det redan fanns kött på buffén. Inspirerad av en masterclass som jag var på under Skånes matfestival (kommer inlägg om detta) kom jag på att jag skulle kunna göra en variant av Laab. Alltså fyllda gemsalladsblad. Egentligen är det kryddig färs man har i salladsbladen men jag tänkte att det säkert skulle gå bra även med svamp. Efter lite letande i kokböcker och på nätet så bestämde jag mig för att göra en svampröra med koriander, purjolök och kryddor. Enda problemet var att det skulle vara fisksås i. Men då det bara var en som var vegetarian så tog jag undan en del och lät bli att ha fisksås i den delen. Dagarna efter att jag hade serverat detta (enligt hon som åt delen utan fisksås gick det alldeles utmärkt) dök det upp en tråd på Taffel kring just detta ämne. Så är du nyfiken, titta in där och läs vad som skrivs.

En av de roligaste och kanske konstigaste ingredienserna man skulle ha med i denna röra var rostat rispulver. Kanske inget måste men jag tror det gav en smak som man inte kunnat få av något annat. Rispulvret kan man köpa i asiatiska butiker men jag testade att göra eget. Det var inte svårare än att man rostade jasminris i en torr panna på låg värme tills riset fått färg men inte blivit bränt. Sen krossade man det i en mortel. Vips så har man rostat rispulver! Förvaras i en lufttät burk. Om jag förstod det hela rätt så ger rispulvret inte bara smak utan fungerar även som förtjockningsmedel.

Jag blev oerhört nöjd med slutresultatet av min svampröra. Men, det var inte förrän den hade stått någon timme som smakerna verkligen utvecklades åt rätt håll. Så tänk på att låta den stå ett tag innan du fortsätter smaka av och servera. Annars är detta en rätt jag kommer att göra många gånger. Den funkar lika bra på en buffé som till middag tillsammans med andra grönsaker och bröd.

Thailändsk svampröra i salladsblad

 • 1 liter blandad svamp (jag använde champinjoner, skogschampinjoner, shiitake, portobello)
 • 1 tsk grönsaksfond + 2 msk vatten
 • 2 msk fisksås
 • 3 msk lime
 • 1 tsk socker
 • 1 msk srirachasås (eller mer, beroende på hur stark du vill ha röran)
 • 1 purjolök
 • 2 rödlökar
 • 1 dl färsk thaibasilika, finhackad
 • 1 dl färsk koriander, finhackad
 • 1 msk rostat rispulver
 • Gemsallad
 • Lime till servering
 1. Rensa svampen och hacka grovt. Lägg svamp tillsammans med socker och buljong/vatten i en stekpanna med hög kant. Låt sjuda på svag värme i ca 10 minuter. Låt vätskan koka in helt i svampen.
 2. Lägg svampen i en skål och häll över fisksås, pressad lime och srirachasås.
 3. Blanda ner finhackad rödlök, purjolök, thaibasilika och koriander. Rör om. Strö över rispulvret och rör om ordentligt. Låt stå en timme innan du smakar av med mer kryddor.

Servera svampröran i gemsalladsbladen tillsammans med limeklyftor. Strö gärna även lite av rispulvret precis innan servering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.