Äpple, äpple, äpple. Röda äpple, gröna äpple, spräckliga äpple, en tavla full av äpple, mängder av människor, stim, stoj och massvis med godsaker. Så kan man nog på ett mycket kortfattat sätt sammanfatta äpplemarknaden i Kivik. Vi (maken och jag) hade turen att ha möjligheten att åka dit under hela helgen. Och det var verkligen en upplevelse och nästan som ett litet Kiviks marknad.
Hamnen i Kivik förändras under de här dagarna till ett myller av människor, äpplen, mat, dofter och musik. Marknadsstånden är fyllda med allt från ekologiska bröd, inlagda tomater, hemgjord senap, sillamackor, stickade mössor och en mängd annat. Men framför allt finns där äpplen. Massvis med äpplen. Fantastiskt roligt och gott att prova en massa olika sorter och känna efter hur smakerna varierar och var sötman eller surheten sätter in.
Äpplemarknaden öppnade kl. 10 på lördagen och över hamnen kunde man höra den klassiska göteborgsdialekten från Lasse Kronér. Han uppmanade oss alla att njuta, äta gott och skratta mycket! Detta följdes av Tomelillas ungdomsorkester som spelade sig genom byn. Vi stannade lagom till för en kopp kaffe och en bit äpplekaka för att sedan se årets äppletavla avtäckas. I år hade Emma Karp tagit till sig vyerna av äppleriket och förevigat i på tavlan. Såhär beskrivs arbetet bakom äppletavlan:
Motivet är alltid hemligt och det är endast ett fåtal inblandade som känner till vad konstnären Emma Karp Lundström har tänkt skapa. Det praktiska arbetet med Äppeltavlan startar redan i början av sommaren när motivet ritas upp på stommar och alla de ca 70.000 spikarna som äpplena sedan skall fästas på, spikas i. Ett tidskrävande arbete som traktens fruktodlare bistår med.
I början av Äpplemarknadsveckan monteras sedan stommarna på en kraftig ställning som tål de påfrestningar som vinden nere på hamnplan innebär. Byggnadsställningarna till konstnären och hennes medhjälpare sätts på plats, bingar med åtta olika sorters äpplen levereras från Svenska Äpplen och nu startar arbetet med att sätta äpplena på plats. Man vänder och vrider på frukten för att hitta äpplen med rätt färgskiftning. På fredagseftermiddagen är Äppeltavlan färdig och då täcks den över för att sedan offentligt avtäckas när Äpplemarknaden öppnar under lördagsförmiddagen.
Äppeltavlan skiftar utseende i takt med att äpplena mognar på sina spikar och det är väder och vind som bestämmer hur länge den kan beskådas. Tavlan brukar plockas ner i mitten av oktober.
Till tonerna av Tina Ahlin gick vi sedan runt och tittade på alla människor, hundar, mat och framför allt äpplen. Eftermiddagen spenderade vi sedan uppe på Kiviks musteri men för alla som var kvar i hamnen kunde man lyssna på Rockis & Poppis och slutligen Kalle Moraeus.
Söndag förmiddag var vi så tillbaka i hamnen igen. Idag var det dags för oss att köpa äpplen. Vi hade diskuterat fram och tillbaka hur mycket vi skulle ha och vad vi egentligen skulle använda äpplena till. Tyckte nämligen att det skulle vara lite trist att bara köpa några kilo för att äta upp. Jag skulle vilja göra äpplesenap, äpplechutney, äpplemuffins, äpplesallad och massa mer plus att äta en hel del. Det slutade med att vi köpte en hel låda med 12 kilo av Gravensteiner. Härligt gulröda stora äpple med god smak, inte för söta men inte heller beska eller sura. Alltså perfekta 😉
Förutom äpplena köpte vi en del fisk med oss hem plus morötter, purjolök, vitkål och majs som en ekologisk handlare sålde på plats. Det var allt igenom en fantastisk helg och jag längtar redan till nästa år. Om det är något jag ska klaga över så var det nog att jag tyckte att de gott kunde haft lite fler bönder där som sålde annat än äpple. Visst är det en äpplemarknad men det är samtidigt skördetider och det hade varit fantastiskt roligt och gott att kunna köpa lite mer grönsaker och rotfrukter från trakten. Vi löste dock detta “problem” med att påväg hem till Malmö åka inom Mandelmanns trädgård där det var, jo ni gissar rätt, just skördefest.
5 Comments