Klart det gör! Men hur gör man det i verkligheten?
Att minska på mängden kött i den vardagliga maten och äta vegetariskt även om ingen i familjen är vegetarian/vegan men nästan alla kan tänka sig att äta mer grönt. Det är min utmaning och något jag funderade mycket på i somras när vi var iväg och reste. Under sju veckor levde jag och min man i stort sett på fisk och grönsaker. Någon enstaka gång åt vi kött för att vi inte fick tag i bra grönsaker eller när den egenfångade fisken var slut. Men då var det sommar, vi hade semester och ingen av tonåringarna var med. Så kom hösten. I slutet av augusti skrev jag ett inlägg på Facebook att jag nu skulle börja introducera fler vegetariska och fiskbaserade middagar varje vecka. Kött kanske en gång per vecka. Max. Maken var med mig. Inga problem där. Den ena hemmaboende sonen (20 år) gillade inlägget och sa senare att han tyckte det var en riktigt bra idé. Som han sa, det finns ju så mycket gott man kan laga med grönsaker! Dottern (18år) däremot, tittade på mig med skeptisk blick och sa, jag gillade inte ditt inlägg för jag vill ha kött!
Trots dotterns uttalande gick det som en dans de första veckorna. Jag lagade helt enkelt det jag tyckte om. Och blandade upp med extra tillbehör för säkerhetsskull. Men, två problem uppstod ganska snart. Dottern åt sällan det jag lagade och min fantasi började tryta. När fantasin tryter och kokböckerna inte är lika roliga längre så tappar jag fokus. När jag tappar fokus går jag lätt på niten att tänka kött istället för grönt. Att laga vegetarisk mat är egentligen inte speciellt svårt. Det finns en uppsjö med bra recept och massvis med tips både i kokböcker, på nätet och bland matbloggare. Och ändå blir det ibland svårt. Och ännu svårare om man delvis är motarbetad av en del av familjen. Min tanke är inte att vi ska bli vegetarianer. Själv älskar jag en god köttgryta eller en mustig köttfärssås. Men det innebär inte att vi måste äta kött varje dag. Vissa dagar kan faktiskt få bli vegetariska. För miljön, kroppen, ekonomin och samvetets skull.
Mitt motto har alltid varit att maten mitt i veckan måste fungera oavsett om man har små barn, stora barn, ett hektiskt jobb eller helt enkelt inte gillar att stå i köket. Men att laga middagar baserade på grönsaker som tar runt en halvtimme och ändå är både nyttiga och fyllda med protein är inte helt enkelt. Pusslet att sätta mat på bordet fem vardagar i veckan, träna, umgås med familjen, läsa en bok och göra annat än att stå i köket varje kväll är inte det lättaste, det vet vi ju alla. Även jag. Trots att jag tänker, lever och arbetar med mat varje dag.
Så vad är då min plan framöver? Jo, jag börjar helt enkelt med att göra en lista. En lista med de maträtter jag tycker bäst om och som jag vet att hela familjen äter eller som åtminstone är lätt för dottern att själv modifiera. Så nu ska jag testa detta upplägg kommande fyra veckor och se hur det går. Frågan jag vill ha svar på är om det blev enklare eller om det inte gjorde någon skillnad. Målet är att äta vegetariskt tre dagar i veckan. Har du något liknande mål?
Min lista med vegetariska rätter, utan pasta/ris, fulla av protein och framför allt enkla att laga mitt i veckan.
Böngryta
- Morot/pumpa, lök, bönor och tomat.
- Enkelt att variera utifrån säsongens grönsaker.
- För det kräsna barnet är det enkelt att komplettera med korv, bröd och grönsaksstavar
Grönsakspaj
- Spenat, broccoli eller purjolök.
- Fetaost och äggstanning.
- Pajdeg, filodeg eller smördeg.
Falafelbullar
- Tomatsås och kokta grönsaker
- Tortillabröd, riven rödkål och fetaost.
- Vid tidsbrist, köp färdiga bullar på närmsta falafelställe.
Grönsaksgratäng
- Potatis, palsternacka, purjolök, squash eller aubergine.
- Mozzarella, hårdost eller fetaost.
- Gör en äggstanning eller koka i mjölk och gratinera.
- Gott med en bönsallad till.
Ärtsoppa
- Full av protein och gudomligt gott.
- Enkelt att värma upp en annan soppa bredvid för dom i familjen som inte äter just ärtsoppa.
- Här får man låta bli att vara superkräsen gällande hemlagat vs köpt. Eller planera under helgen och laga i förväg.
Grönsaks- och bönbiffar
- Bönor, kikärtor, svamp, broccoli, morot, potatis.
- Ägg och ost.
- Valen är oändliga. Servera med kryddig sås och en fräsch sallad.
- Eller i hamburgerbröd med grönsaker.
Ugnsgrönsaker
- Säsongens grönsaker
- Lägg till stekt halloumi och servera med en bönsallad
Omelett
- Lök, svamp, paprika, squash och ägg.
- Även här är valen oändliga.
- Laga på spisen eller i ugnen. Servera med en fräsch sallad.