Nu undrar du kanske vad sparris, syrad rödbeta och rosévin har för samband. Och jag förstår dig. För det var ganska oklart även för mig först. Men efter att ha stått i mitt kök med just dessa saker framför ögonen så började så smått något utkristalliseras i mitt huvud. Kanske kunde sparrisen och rödbetorna synkas i en sallad och kanske skulle det där rosévinet passat till. Det visade sig bli en smak kavalkad utan dess like. Sött, syrligt och salt samsades som en frisk fläkt i munnen och ackompanjerades av det otroligt goda vinet och dessutom sken solen och vi njöt av lugnet i trädgården.
Rödbets- och pepparotssallad
- Syrad riven rödbeta
- Pepparrot (smaka av för att få rätt styrka)
- Crème fraiche
Blanda rödbetorna med en lite klick pepparrot och någon sked crème fraiche. Smaka av och fyll på med alla tre till lagom mängd och smak.
Sparrissallad
- Gurka
- Ruccola
- Sparris Prima Verde
- Rapsolja
- Havssalt
Skär gurkan i små bitar. Skär av toppen på sparrisen och skiva resten i små bitar. Blanda med gurka och ruccola. Ringla över lite rapsolja och strö över salt.
Toppa med en klicka av rödbetssalladen och avsluta med att placera dit sparristoppen. Sist men inte minst, häll upp ett glas gott Rosévin och njut!
Det vin vi drack till var ett som jag hade fått hem för att testa. I vanliga fall kan jag tycka att just rosévin är lite väl sött och inte riktigt kan kallas vin. Men för någon vecka sedan när vi var ute på en afterwork fick vi testa ett som jag tyckte var riktigt gott! Det visade sig sen att det var detta vinet som jag fick hem. En lustig sak som hände var att i andra glaset vi jag drack den kvällen hade personen i baren lagt i en klyfta lime. Vinet förändrades totalt och gick från att ha varit ett riktigt gott vin till att mer smaka som en drink. Inte vad jag hade väntat mig men faktiskt riktigt gott!
Så när vi nu testade detta vinet igår tänkte jag på de här skillnaderna och försökte formulera vad det var jag tyckte var för skillnad mot andra rosévin. Nu är inte min erfarenhet av den sortens vin så stora men det jag kan tycka är att jag i detta vinet fick en fyllighet som jag saknar i rosévin annars. De brukar vara så lätta, tunna och framför allt söta medan detta var som ett rödvin fast mildare (kan man säga så?). Oavsett så var det riktigt riktigt gott och passade perfekt till den sallad vi åt.
Här nedan kan du läsa lite mer information om själva vinet och den specialdesignade förpackningen.
René Barbier har inlett ett samarbete med designern och stilexperten Camilla Thulin som fått designa en limiterad utgåva av René Barbiers klassiska rosévinsbox.
Den nya förpackningen lanseras i alla Systembolagets butiker den 3 april 2013.Camilla Thulin var ett självklart val som samarbetspartner berättar René Barbiers marknadschef Susanna Ekecrantz.
– René Barbier Rosado är ett klassiskt rosévin som funnits på Systembolaget ända sedan boxvinernas begynnelse. Vi ville samarbeta med någon som har en fingertoppskänsla för stil och klass. En person som både känns inspirerande och tidlös i sin stil – precis som Camilla.Camilla Thulin fick helt fria händer med att tolka varumärket René Barbier och målet var att skapa en ny design till boxen.
Resultatet blev en färgsprakande förpackning som ska ge behag för ögat på samma sätt som vinet är en njutning för gommen.
– Inspirationen till denna design har jag hämtat från min eviga vurm för den spanska flamencokulturens fantastiska dräkter och dans med dess kraftfulla uttryck. Solfjädrar med rosor och nejlikor, stora handbroderade sidensjalar med blommor i varma soliga färger. En konstform som uttrycker både passion, styrka och elegans; precis som ett fint rosévin, berättar Camilla Thulin.René Barbier Rosado är ett torrt, fruktigt och aromatiskt rosévin med toner av röda bär, kryddor och örter.
Det är ett utmärkt sällskapsvin och matvin som främst passar till grillat, tapas, kyckling- och fiskrätter.
René Barbier Rosé är en blandning av de spanska druvorna 60% Tempranillo, 20% Garnacha och 20% Cariñena.Priset från och med 3 april är 199kr.
Artikelnummer: 2751
Bodegas René Barbier grundades 1880 av Léon Barbier. Léon var son till en vinmakare i Avignon som blev hårt drabbat av vinlusen och han tvingades därför söka nya möjligheter för sin vinodling i Spanien. Sedan sent 1800-tal har bodegan framställt viner på franskt manér av spanska druvor. Resultatet har varit högkvalitativa rödviner, roséviner och vita viner. Sedan dess har nästkommande generationer Barbier följt samma tradition för vintillverkning som sina förfäder.
René Barbier strävar efter att bevara arvet och traditionerna från Léon, samtidigt som arbetet med att förnya och utveckla vinerna ständigt pågår.
Bodegas René Barbier ligger i byn Sant Cugat Sesgarrigues utanför Barcelona och har toppmodern utrustning och lokaler på 9 000 m2 omringad av 120 hektar vinodlingar.
Den avantgardiska byggnaden designades av den välrenommerade arkitekten Óscar Tusquest på 1990-talet.
Idag är René Barbier en av de mest välkända vinhusen i Penedès-regionen, mycket tack vare stödet från moderbolaget Freixenet Group.
1 Comment