Häller upp det sista vinet i glaset medan jag står i köket och lagar grönsakspyttipanna en helt vanlig måndag. Pyttipannan tar mycket längre tid än beräknat (kan delvis ha att göra med stunden jag vilade i soffan mellan hackande och stekande), vinet hinner ta slut och jag inser att det hade varit gott att ha ett glas till middagen också. Det är trots allt måndag. Skickar ett sms till maken – köp gärna vin på väg hem. Ett sms till går iväg – gärna det där nya ekologiska som de kallar vargvin. Svaret blir – ok, ser vad de säger på systemet.
Med vargvin menar jag det ekologiska vin som funnits några månader på flaska men nu kommit även i box. Och jo, jag erkänner, trots att jag älskar vin på flaska är det otroligt praktiskt med en box till vardagsvinet. Men i vilket fall. Detta “vargvin” har Menys dryckesexpert Karsten Thurfjell tipsat om som ett gott vin till vildsvin och lamm men jag tänker att det säkert funkar finfint även till grönsaker.
The Wineagency som är importör av vinet skriver så här om vinet på sin hemsida:
Från Valle Reale i italienska provinsen Abruzzerna,kommer de ekologiska druvorna Enoitalias Lupi Reali. Valle Reale producerar, enligt amerikanska vinkritiker, ett av världens bästa viner på druvan Montepulciano. Vingården ligger delvis i en nationalpark där vargar strövar fritt. Gårdens eko-vin heter därför Lupi Reali (lupi = varg)och är en smakrik representant för allt vad druvan Montepluciano har att erbjuda. Toner av plommon, mörka körsbär, örter, fat och choklad i både doft och smak. Harmoniskt och gott till allt från pasta till grillat!
Maken kommer hem med vinet, men dock inte en box utan en flaska. Det visar sig att boxen är en beställningsvara och att den box de faktiskt hade inne var just beställd. Men medan äggen steker i pannan korkar (låter trevligare än det faktum att vi faktiskt skruvar) vi upp flaskan och häller upp vars ett glas rött härligt vin. Hade det nu inte varit för att flaskan hade legat i en kall bil lite för länge hade jag skrivit att vinet var alldeles särdeles fantastiskt gott. Men nu var det några grader för kallt och den första klunken vin fastnade i halsen. Men skam den som ger sig. Lagom när middagen var färdig, typ närmare nio på kvällen, hade vinet antagit en mörk härlig ton och en mjuk rumsvarm känsla. Smaken var alldeles perfekt, lagom och gudomlig. Varken för kraftigt eller för lätt. Och passade ypperligt till en grönsaksrätt! Men utan tvekan är jag den förste att inhandla detta till lammsteken som snart ska tillagas i köket.
Grönsakspyttipanna med egen inlagda rödbetor
– receptidé från Årstiderna med mina modifieringar
- 300g stekfläsk
- 1 kg potatis
- 350g palsternacka
- 500g morötter
- 200g lök
- 3 vitlöksklyftor
- rapsolja
- 4 ägg
- salt
- nymald svartpeppar
1. Sätt ugnen på 225°C. Skala potatis, morötter och palsternacka och dela i mindre bitar. Skala och tärna löken. Finhacka vitlöken. Dela baconet i små bitar.
2. Häll ut alla grönsaker utom lök och vitlök på en ugnsplåt. Ringla över olja och ställ in i ugnen ca 20 minuter (beroende på storlek på grönsakerna). Rör om då och då.
3. Stek fläsket. Blanda sedan i lök och vitlök. Fräs ihop några minuter. Blanda bacon, lök och vitlök med resten av grönsakerna när det är ca 5 minuter kvar på grönsakerna.
Inlagda rödbetor
- 500g rödbetor
- 3 msk 24% ättika
- 3 msk vatten
- 3 msk socker
1. Koka rödbetorna mjuka i saltat vatten, ca 35 minuter. Låt svalna och förvara i kylen. Lämpligast är att göra detta dagen innan.
2. Häll ättika, vatten och socker i en gryta och hetta upp tills sockret smält. Låt lagen svalna tills den är ljummen.
3. Skär bort ändarna på rödbetorna och gnid av skalet. Skiva rödbetorna, lägg i en skål och häll över den ljumna ättikslagen.
Smaklig måltid!